Реєнт О. П., Коляда І. А. Усі гетьмани України . — Харків: Фоліо, 2008.— 415 с. — (Істо­ричне досьє).

Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. Втіленню цієї ідеї в життя вони присвяти­ли все своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення ук­раїнського народу від панування чужинців. Дмитро Вишневецький прагнув звільнити південні українські степи від панування ханських орд, знищити турецькі фортеці в по­низзях Дніпра, а згодом і оволодіти Чорноморським узбережжям. Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа належа­ли до тих постатей, чиїми іменами називають епохи. Окремі на­риси в книжці присвячені Івану Виговському, Петру Дорошенку, Пилипу Орлику — видатним державним й політичним діячам, та­лановитим дипломатам. У книжці надається правдивий і об’єктивний життєпис цих, а також інших найвищих військових керівників українського козацтва.
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва.





Сорока Ю. В. Дмитро Байда - Вишневецький / Ю. В. Сорока. — К: Золоті ворота, 2013. — 120 с. 

Дмитро Байда-Вишневецький — славетний козацький лицар, ви­значний полководець, який на початку 1550-х років заснував фортецю на острові Мала Хортиця на Дніпрі, згуртував навколо неї козаків і цим поклав початок Запорозькій Січі. Про його хоробрість і талант воїна складалися легенди. В українській народотворчості ці легенди перетворилися на ши­роковідому думу про козака Байду, що уособлював і козацькі вольності, і войовничий дух, і нечуваний героїзм у боротьбі з ворогом.
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва.


Лунін С. І. Іван Самойлович — Харків: ТОВ «ПЕТ», 2013. — 128 с. 

Гетьман Іван Самойлович — значна постать в історії України, людина, яка протягом п’ятнадцяти років була володарем Лівобережжя і зупинилася за крок од відновлення держави Богдана Хмельницького. Його доля добре ілюструє характерні тенденції української історії тієї доби, а особистість, що сполучає в собі позитивні і негативні риси, дозволяє побачити в ньому типовий портрет українського політика XVII століття.
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва.


Тома Л. В. Петро Конашевич Сагайдачний / Л. В. Тома.— Кіро­воград: Імекс - ЛТД,  2013. — 119 с.

Петро Конашевич Сагайдачний (1570—1622) увійшов в історію як один з найвизначніших козацьких гетьманів Війська Запорозького, ви­датний полководець, державний діяч, дипломат, захисник української культури і духовності. Завдяки його діяльності козацьке військо пере­творилося на регулярне військове формування. Перемоги Сагайдачного в походах до Криму і Туреччини сприяли зростанню міжнародного значення українського козацтва. Визначну роль відігравав гетьман і в Хотинській війні 1620—1621 років. Під час Хотинської битви Сагайдачний очолював 40-тисячне козацьке військо. Перемога в ній зупинила наступ Османської імперії на Європу. І в цьому неперевершена заслуга Петра Конашевича Сагайдачного — звитяжного лицаря, котрий завжди був «готовий ойчизні служити, за вольность її і свій живот положити».
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва.


Савченко В. А. Павло Скоропадський — Харків: ТОВ «ПЕТ»,  2013. — 128 с.

Павло Скоропадський (1873—1945) — останній гетьман України, діяльність якого пов’язана з бурхливими подіями епохи громадянської війни. Лев Троцький називав його українським Бонапартом, генерал Денікін — другим Мазепою. Ким же він був насправді? Відповідь на це за­питання допоможе знайти книжка, при написанні якої автор використав архівні матеріали, документальні джерела, спогади учасників подій.
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва.


Косенко Л. О. Козаки: Лицарський орден України: Факти. Міфи. Коментарі - Леонід Косенко. - X. : ВД «ШКОЛА»,  2007. - 576 с.

У книзі наведемо своєрідний порівняльний аналіз, де запорозьке козацтво розглянуто у паралелі з різними вільними військовими спільнотами: іллірійськими піратами, вікінгами, новгородськими ушкуйниками, а також із сучасниками запорожців — флібустьєрами Кариб­ського моря. Проводячи доволі серйозну аналітичну роботу, автор розглядає феномен запорозького ко­зацтва у різних аспектах — політичному, економічному, військовому, геонолітичному тощо.
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району 
м. Києва.


Батій Я. О. Україна. Славетні гетьмани та інші видатні постаті козацької доби. — X. : «Веста», 2010.- 128 с. - ( Дитяча енциклопедія )

Перша письмова згадка про українських козаків датується 1489—1492 роками. Саме з того моменту розпочалася історія козацтва — історія битв, походів, поразок і перемог. Усі визначні події тих часів пов'язані з іменами певних осіб: козацьких ватажків, отаманів, гетьманів. Про них і піде мова в даній книзі.
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва.


Гуркіна Г. О. , Сердюк О. В. Замки та фортеці України. — Харків: 
«ТОРСІНГ ПЛЮС», 2008. — 95 с. іл.

Гортаючи сторінки цієї книжки, ви дізнаєтеся про славетних королів, могутніх лицарів, сміливих вояків; про те як вони воювали та захищали свої землі. Ви дізнаєтеся про те, де в Україні будували дерев’яні фортеці, а де зводили величезні муровані замки; як взагалі розвивалася фортифікаційна архітектура.
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва.



Лепко В. І. Українське козацтво. / Віктор Іванович Лепко.- Харків: «ТОРСІНГ ПЛЮС», 2008. — 95 с. 

Книжка розповідає про визначне явище в українській історії — козацтво. Гортаючи її сторінки, ви дізнаєтесь, як і коли воно виникло, як жили козаки, як боронили землі нашої Батьківщини від ворогів та загарбників, як вони воювали іі перемагати.  Козацтво дало історії багато славетних імен, відомих не лише на теренах України, а іі в усьому світі. Козаків шанувати, вони вражали всіх своєю військовою майстер­ністю й надзвичайною сміливістю. Про все це ви дізнаєтеся зі сторінок цього видання.
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва.
Апанович О. Козацька Енциклопедія для юнацтва. / Олена Апанович. - К. : Веселка, 2009. — 719 с. : іл. 

Книгу написала Олена Михайлівна Апанович (1919 - 2000) видатний історик, архівіст, письменниця, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка та наукової нагороди Фундації Антоновичів (США). «Козацька енциклопедія для юнацтва» адресована найширшим читацьким колам, насамперед допитливому юнацтву - школярам та студентам. Залучення широкого спектра наукових джерел, всебічність охоплення історичної інформації, комплексність аналізу, предметна класифікація явищ у цій праці поєднані з популярністю, художністю, емоційністю, докладністю викладу, що значно полегшує сприйняття, розуміння та засвоєння найскладнішого історичного матеріалу. Саме тому книжка виконуватиме не тільки довідкову, енциклопедичну функцію, служитиме навчальним посібником для школярів і студентів, а й стане захоплюючим читанням для всіх небайдужих до історії рідного народу, сприятиме вихованню національної свідомості, утвердженню в суспільстві української національної ідеї.
З книгою можна ознайомитися в дитячих бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва.