Алексієвич, С. ЧАС SECOND-HAND (кінець червоної людини)./ Світлана Алексієвич;Пер. з рос. Л. Лисенко.- Вид. 2-е. – К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2016. – 464 с.

Ця книга стала останньою в циклі з п’яти праць Світлани Алексієвич під загальною назвою «Червона людина. Голоси утопії». Монологи, що потрапили до книги, авторка записувала протягом останнього десятиріччя, мандруючи всім колишнім Радянським Союзом. «Час секонд-хенд» - це мій діагноз нам, діагноз тому, що ми зробили за 20 років, нашому злочинному романтизмові та, як я зараз вважаю, нашій мовчанці, нашій теперішній німоті й мовчанню еліти. Ми поступилися владою бандитам. Я навіть не знаю, як назвати. Це вже навіть не політики, а такий орден тих, хто має доступ до російського пирога. Ось вони його розділили, і це такий своєрідний орден».

Алексієвич, С. Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього : Роман / Світлана Алексієвич; Переклад і післямова Оксани Забужко.- K.: КОМОРА, 2016.- 288 с.


Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, говорить голосами «маленьких людей» про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави. Роман створено на основі розлогих інтерв'ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами «зони», посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.


Білінський, В. Країна Моксель, або Московія : роман-дослідження : у 3 кн. Кн. 1 / Володимир Білінський. – 2-ге вид., виправл. і доповн. – Тернопіль : Богдан, 2015. – 376 с.

У книзі повідомляються факти, взяті з історичних джерел, що свідчать про справжню історію Російської імперії у неспотвореному вигляді. Видання дає змогу пізнати причини замовчування й викривлення офіційною радянською історіографією правди про московитів і Московське князівство.



Білінський, В. Москва ординська: Історичне дослідження / Володимир Білінський. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. – 656 с.


За словами Ніколая Карамзіна, російська історична наука перевантажена т. зв. «доважками брехні». Прибравши з описового каркасу російської історії очевидні вигадки, автор подає її у справжньому вигляді, розвінчуючи московські міфи і переконливо доводячи, що Московський улус входив до складу Золотої Орди. Історичне дослідження, написане на основі російських документів, адресовано широкому колу читачів: науковцям, викладачам, учителям, студентам, учням старших класів та всім, хто хоче знати правду про минуле. Для зручності дві книги історичного дослідження уперше подано в одному томі.
Дашвар Люко. Мати все [Текст] . – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2010. – 336 с.: іл.

Здавалося б, професорській доньці Лідочці Вербицькій пощастило: турботлива мама, коханий чоловік, гарна квартира, грошей вдосталь, – якби не таємниця... Вона дізнається, що забите сільське дівча, куплене для сексуальних утіх її брата Платона, – не єдина маріонетка в руках їхньої матері! Підступ і брехня – ось на чому мати побудувала свою родинну ідилію! Але власного щастя Ліда зречеться сама... Мати все – і все втратити.
Дерманський, С. Чудове чудовисько в країні жаховиськ. /
Сашко Дерманський.- вид. 6-е.- К.: «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2016. – 288 с.

Друга книга Сашка Дерманського із пригодницької трилогії про Чудове Чудовисько Чу. Незважаючи на всі старання Чу і Соні у першій книзі Верховний Страхополох вирішив закинути Чудове Чудовисько до Країни Жаховиськ, де мешкають такі страховидла, що їх навіть чудовиська бояться. Доки Соня з друзями рятувала Чу, сталося жахливе- літак із мамою та татом зник із радарів у невідомому напрямку. Тому друзям доведеться рятувати не лише себе, але й батьків, боротися з монстрами, чудовиськами. Весела пригодницька книга для школярів 1-6 класів.

Жадан, С. Месопотамія : збірка оповідань і віршів / Сергій Жадан. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015.– 368 с. : іл.

«Месопотамія» за змістовним наповненням – це дев'ять прозових історій і тридцять віршів-уточнень. Усі тексти цієї книги – про одне середовище, герої переходять з історії в історію, а потім – у вірші. Філософські відступи, фантастичні образи, вишукані метафори й специфічний гумор – тут є все, що так приваблює у творах Сергія Жадана.



З Україною в серці: патріотична хрестоматія /упорядкув. та вступ, ст. О. В. Красовицького; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2014. –476 с. – (Шкільна б-ка укр. та світ, літ-ри).

До хрестоматії увійшли найкращі твори наших класиків, написані українською мовою про нашу багаторічну історію, любов до Батьківщини та захист від її ворогів. Хоча більша частина творів у цій книжці передбачена чинною програмою для шкіл, зацікавить вона не лише школярів, а й дорослого читача.


Забіла, Н. Велика збірка творів: Вірші/ Наталя Забіла.– X. :
ВД «ШКОЛА», 2014. – 320 с.

Двотомник, який ви тримаєте в руках, містить кращі віршовані та прозові твори Наталі Забіли, яка по праву вважається корифеєм української дитячої літератури. До збірки не ввійшли деякі твори та окремі фрагменти, що зображували певні історичні та ідеологічні реалії, незрозумілі або ж нецікаві сучасному читачеві. Збірку призначено для читання дорослими дітям дошкільного віку і для самостійного читання – молодшим школярам.
Іваненко, О. Д. Мої казки і мої дорогі вчителі : спогади, казки : / Оксана Іваненко. - К.: Веселка; Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2013. - 398 с.: іл. - (Б-ка Шевченківського комітету)


До цієї книжки увійшла відзначена Шевченківською премією збірка спогадів відомої української дитячої письменниці «Завжди в житті», а також її казки. Оксана Іваненко розповідає про свій довгий і цікавий літературний шлях, зустрічі, тривалі творчі взаємини з видатними людьми, письменниками, діячами культури нашої доби - Павлом Тичиною, Максимом Рильським, Антоном Макаренком, Корнієм Чуковським, Іваном Козловським та багатьма іншими. Переважна більшість світлин з особистого архіву письменниці друкується вперше.
Історія Криму в запитаннях та відповідях./керівник кол.авт. Олександр Галенко; відп. ред. В. Смолій , упоряд. Г. Боряк.- Київ, Наукова думка” 2015. – 527 с.

Авторський колектив книги складається з академічних та університетських учених-істориків і сходознавців. Вони зробили спробу відповісти на актуальні, з їхнього погляду, запитання не лише щодо маловідомих або призабутих, а і стосовно добре знаних сторінок багатовікової історії Криму та народів, які його населяли з найдавніших часів. Популярне за жанром і формою, видання водночас має науковий характер. До нього вміщено понад 120 статей – виважених і здебільшого узагальнених, що базуються на новітніх наукових підходах і широкій джерельній базі. Крім деяких загальновідомих фактів, традиційних оцінок та інтерпретацій, наводяться й цілком новаторські спостереження, оригінальні авторські думки, погляди й підходи, а також – подеколи несподівані висновки і прогнози. Для широкого кола допитливих читачів, усіх, хто цікавиться історією Криму.

Матиос М. В. Черевички Божьей Матери. Вырванная страница из буковинской саги / Мария Матиос; пер. с укр. Е. В. Мариничевой. – Харьков: Фолио, 2015. – 222 с.

Марія Матіос (нар. 1959 р.) – українська письменниця (поезія, проза, публіцистика) і політик, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, автор майже двох десятків книг. Закінчила філологічний факультет Чернівецького університету. Її твори перекладені німецькою, англійською, польською, французькою, литовською, російською, сербською та іншими мовами. Повість «Черевички Божої Матері» присвячена трагічним подіям 1941 року на Буковині. Головна героїня – Іванка Борсук, їй всього дванадцять років, але вона добре знає: у світі є Добро і є Зло. Дівчинка опиняється в самій гущавині перипетій того часу... Народжена на Буковині, Матіос чудово знає історію цього краю, народні традиції і вірування і дуже точно і барвисто описує життя простих буковинців і ті страшні часи, в яких їм довелося жити. Як сказала сама вона про цю повість: «Це ще одна моя подорож в українське історичне пекло. Нещадна подорож. Без ретуші і без лукавства».
Мухарський А. / Лютий О. Розрив. Як я став «націонал-фашистом», покинув дружину та сімох дітей: автобіогр. роман-концерт / Антін Мухарський / Орест Лютий. – Харків: Фоліо, 2015. – 211 с.

Антін Мухарський – письменник, арт-куратор, галерист, телеведучий. Засновник Союзу Вольних Художників «Воля або смерть» та мистецької платформи «Український культурний фронт». Народився, живе та працює в Києві. Розлучений. Багатодітний батько. Орест Лютий – професор антропології. Автор та художній керівник музичного проекту «Лагідна та Сувора українізація». Народився, живе та працює в м. Стрий. Неодружений. Роман «РОЗРИВ» створено за всіма законами компілятивного жанру епохи постмодерну та сучасної української неогероїки. Будь-яке звинувачення авторів у розпалюванні міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі, фашизмі, расизмі, гомофобії є неприпустимим і свідчить про нестачу інтелекту та освіти, розумову обмеженість та тупість у адептів подібних звинувачень. Читання цього роману не рекомендовано людям, схильним до екстремізму, тероризму, побутового насильства, людям із нестійкою психікою, синдромом совкового дебілізму та проявами політичної шизофренії, дітям до 18 років, вагітним жінкам. Заборонено читання людям БЕЗ ПОЧУТТЯ ГУМОРУ! Після прочитання цього попередження жодні претензії не приймаються.

Плачинда, С. Міфи і легенди Давньої України./ Сергій Плачинда. - К.: ФОП Стебеляк О. М., 2015.- 304 с.

Шановний читачу! Перед Вами предковічний усний язичницький епос України, що подається розлого, всебічно, друкуються українські міфи та легенди, що старовинніші від єгипетських пірамід. Видання є корисною цікавинкою як для дорослих, так і для дітей та юнацтва; книга також стане в пригоді вчителеві, викладачеві україно- та народознавства, студентові, зрештою – широкому читацькому загалові, котрий прагне пізнати витоки Української Духовності.

Рутківський, В. Джури козака Швайки: Роман: 1-ша книга трилогії «Джури». - К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. - 336 с.

Ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ти знайдеш відповідь у новому гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського – одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників. Його дивовижні герої – Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила зі своєю мамою-велеткою, невловимий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі – з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною – майже нікого... Гарна пригодницька історія, правдоподібна, сповнена гумору про становлення юних героїв.  Книга для дітей молодшого та середнього шкільного віку.

Фокін, В. Руслан і Людмила: Переказ поеми О. С. Пушкіна / Вітольд Фокін. – Харків: Фоліо, 2015. – 159 с.

Українська література поповнилась ще одним безперечно достойним уваги поціновувачів літератури твором. В. П. Фокін зробив бездоганний за смаком і стилем переказ українською поеми О. С. Пушкіна «Руслан і Людмила». І хоча він переповідає усім відому історію дещо по-своєму, любов до рідної мови, глибоке знання фольклору і неабиякий хист письменника дозволили йому зберегти неповторну чарівність твору Пушкіна. Яскраві й вишукані малюнки Оксани Тернавської чудово доповнюють цю романтичну казку для дорослих.

Фреймут, О. Де їсть і (з ким ) спить Фреймут: Мандрівник Західною Україною./ Ольга Фреймут. – К.: Наш Формат, 2016.
 –160 с. 

За задумом авторки, ця книжка – більш ніж мандрівник або щоденник нотаток, які О. Фреймут зробила під час подорожі Західною Україною. До вашої уваги – несподівані візії міської культури, готелів, ресторанів, кав'ярень і майже візіонерські розповіді про зачаєних духів міста... У своїх історіях, поміж емоцій і спостережень, головна героїня ламає стереотипи й життєві сценарії, щоб вивільнити найсокровенніше, що ховається за видимими декораціями. Не без іронії, через алогізми й неологізми, навіть фреймутизми, щоб як найповніше передати ментальний колорит мешканців і міст, і сіл, життя яких нагадує обряд прогулянки Алеєю Випендрювання, а готування їжі перетворюється на містичний акт.