Гоголь М. В. Вечори на хуторі біля Диканьки; Миргород / М. В. Гоголь; упоряд. тексту, авт. ст. та прим. В. Я. Звиняцький. —  Вид. 2-ге. - К.: Либідь, 2012. — 488 с.

До видання увійшли твори М. В. Гоголя про Україну, її людність, традиції, народне життя й побут. Основні збірки - "Вечори на хуторі біля Диканьки" і "Миргород" - доповнено статтями з "Арабесок", листуванням письменника. Твори подаються за прижиттєвими виданнями, де збережено чарівність народної мови. Примітки містять унікальні відомості з творчої історії кожної повісті.


Руснак І. Є. Український фольклор. : навч. посіб.  /І. Є. Руснак. — 2-ге вид., стереотип. — К.: ВЦ "Академія", 2012. — 304 с. — ( Серія "Альма-матер").

Людина пізнавала світ і символіку своїх вражень та досвіду втілювала у ритмічних рухах, словесних формулах, магічних дій­ствах. Із збагаченням знань, розвитком індивідуальних можливо­стей її емоції, відчуття, думки виражались у ритмічному слові, пісні, танці, інсценізаціях. Із часом усі ці види пізнавально-вира- жальної практики уяскравлювалися, урізноманітнювалися, набува­ли специфічних етнонаціональних ознак, витворюючи дивовижні духовно-естетичні системи, які називають народною творчістю, фольклором. Унікальним явищем у цьому просторі є українсь­кий фольклор, особливості, історію розвитку, родо-жанрову струк­туру» тематичну палітру якого розкрито у пропонованому на­вчальному посібнику. Виклад матеріалу супроводжується зразка­ми аналізу фольклорних творів («Нотатки на полях хрестоматії»). Інформаційність видання збагачують додаткові матеріали.
    Адресований навчальний посібник передусім студентам філо­логічних спеціальностей. Прислужиться історикам, культуроло­гам, етнографам, етнологам, соціологам, усім, хто прагне пізнати духовно-естетичні джерела, ментальний досвід, традиції, культу­ру українського народу.

Седих. К. В. Психологія сім'ї : навч. посіб. / К. В. Седих. —  К.: ВЦ "Академія", 2015. —  192 с. - (Серія "Альма-матер"). 

Навчальний посібник розкриває основні аспекти сім'ї як психологічного феномену. У ньому йдеться про сім'ю як соціопсихологічну систему, її виховний потенціал, чинники стійкості і криз. Цінний теоретичний і прикладний матеріал зосередженний у розділах про психологію інтимних стосунків у подружній парі та розлучення, а також про психологічну допомогу сім'ям.


Івченко М. Шуми весняні. Напоєні дні : Вибране / Михайло Івченко. — К.:
 ВЦ «Ака­демія», 2015. — 240 с. — (Серія «Іп сrudo»).

У прозі Михайла Івченка буяє чуттєва і чутлива природа, а кохання — вегетація людського — п’янить і поглинає заворожену поривами до справжності людину. «Шуми весняні» — повість про її намагання знайти у стихіях природи захист від знавіснілої урбанізації, «Напоєні дні» — про втечу Григорія Сковороди у самостворений світ напередодні свого весілля.  Проникнення у делікатні сфери людського життя і тонкий психологічний ліризм поєднують повісті й оповідання цієї книжки.

Туринський О. Поза межами болю. Дума пралісу : Вибране / Осип Туринський. — К.: «Академія», 2015. — 312 с. 

«Поза межами болю» Осипа Туринського поряд із романами «Смерть героя»
Р. Олдінгтона, «На західному фронті без змін» Е.-М. Ремарка, «Про­щавай, зброє!»
Е. Хемінгвея визнаний одним із кращих творів світової лі­тератури про Першу світову війну і «втрачене покоління». Трагічна бо­ротьба за життя у пащі смерті, спротив нелюдським інстинктам задля збереження людського задають йому напружену епіко-ліричну інтонацію. «Дума пралісу» — алегорична повість про «українське дводушшя» та інші комплекси українства.


Русавська В. А. Гостинність в українській традиційній культурі : навч. пос. - Київ: «Видавництво Ліра-К», 2015. - 280 с.

У навчальному посібнику розглядається культура гостинності українців, яка значною мірою забезпечила духовний та інтелектуальний зв'язок чисельних поколінь наших предків, вплинула на формування етнокультурної, а згодом і національної ідентичності. Знання історії вітчизняної гостинності майбутніми фахівцями готельно-ресторанної справи важливе з огляду на її роль і значення як невід’ємного атрибуту сервісної діяльності, характерні особливості якої починають зримо виявлятися на вітчизняних теренах в XIX ст. в процесі становлення індустрії гостинності. Посібник містить цінний теоретичний і практичний матеріал, що дозволяє зрозуміти роль гостинності як важливого чинника міжкультурної комунікації та розрахований на студентів, аспірантів, науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, зокрема напрямів підготовки «Готельно-ресторанна справа», «Туризм», «Готельно-ресторанний і туристичний сервіс», а також широке коло читачів, яких цікавить культурно- істошічнпй аспект гостинності.

Крутенко Н. Г. Єлизавета Ярославна - королева двох держав
/ Наталія Крутенко. — К. : Либідь, 2015. — 168 с. : іл.

Біографію Єлизавети, дочки князя Ярослава Мудрого, яка стала королевою Норвегії і Данії, сформували не документи, а ісландські саги. Дотримуючись історичної канви, авторка — мис­тецтвознавець Наталія Крутенко пропонує захопливу версію жит­тєвих злетів і драм титулованої киянки. Видання рясно ілюстрова­не творами українських і закордонних митців.


Дятлов В. А. Печерне урочище Церковщина / Владислав Дятлов. - К.: Либідь, 2015. - 88 с. : іл. — (Серія «Твій Київ»).

Печерне урочище Церковщину знає навіть мало хто з киян - попри багату на події 900-літню історію цієї визначної пам'ятки. Церковщина зберігає унікальні печери давньоруського Гнилецького монастиря. На відміну від лаврських печер, Гнилецькі не зазнали перетворень у XVII—XIX ст. Із Церковщиною пов'язано іме­на прп. Феодосія Печерського, митрополита
Євгенія (Болховітінова), історика М. Максимовича та багатьох інших відомих діячів.


Гирич, І. Б. Магдебурзьке серце Києва / Ігор Гирич. - К.: Либідь, 2014. - 88 с. іл. - (Серія «Твій Київ»).

Поділ із цілковитою підставою іменують магдебурзьким серцем Києва, ша­нуючи ознаку нашої традиційної європейськості. Багатий на фактаж і яскраві постаті культурологічний нарис історика І. Гирича - одна з розвідок серії «Твій Київ». Книжку ілюстровано архівними світлинами й сучасними зображеннями пам'яток унікального історичного району столиці.

Гирич І. Б. Під захистом святого Володимира: Університет та його околиці 
/ Ігор Гирич. - К.: Либідь, 2014. - 80 с.: іл. - (Серія «Твій Київ»).

Ця книжка є своєрідною лоцією для мандрівця одним із найцікавіших ра­йонів старого Києва — університетськими кварталами. Місцевість, де в XIX ст. постали споруди Університету святого Володимира, приваблює не лише своїм архітектурно-мистецьким обличчям: вона зберігає безцінну історичну пам'ять. Саме в околицях університету кристалізувалося громадське життя України мо­дерного часу, саме тут формувалася новітня українська інтелектуальна еліта. Про це й розповідає автор, прямуючи разом із читачем чудовими вулицями Паньківщини, бульваром Шевченка та прилеглими до нього кварталами.

Паталєєв О. В. Старий Київ: Зі спогадів Старого Грішника / упор., вст. ст., прим., добір іл. О. М. Друг. — Вид. 2-ге, випр. — К.: Либідь, 2013. — 432 с., іл.

У книзі використано фотоілюстрації з колекцій Музею історії міста Києва, ЦЦКФФА України ім. Г. С. Пшеничного, НБУ ім. В. І. Вер- надського, ДНАББ ім. В. Г. Заболотного та приватних архівів Тетя­ни Борисівни Аноньєвої, Людмили Вадимівни Іванові/, Михайла Борисовича Кальницького, Віталія Васильовича Ковалинського, Та­мари Петрівни Комарової, Галини Сильвестрівни Севрук, Лариси Василівни Смоляр та Олега Сергійовича Юрченка. Яскраві й самобутні нотатки купця 1-ї гільдії Олександра Паталєєва розкривають пе­ред сучасним читачем неповторну атмосферу Києва другої половини XIX ст. з його неординарними особистостями, своєрідним побутом і звичаями. Текст спогадів детально коментовано та ілюстровано. Для широкого читацького загалу.


Кузьмин Е. М. "Киев, которого не знают" / Евгений Кузьмин; сост., ст. и коммент. В. Ульяновского. - К.: Лыбидь, 2014. - 368 с., ил.

Творчість Євгена Михайловича Кузьміна - оригінального мислителя, мистецтвознавця і літератора срібного піку - відома лише небагатьом знавцям. Пропонований читачеві «київський текст» відтворюється за авторським рукописом і друкується вперше, і безконечною любов'ю до міста Є. Кузьмін оповідає історію київських пам’яток старовини від часів князів Володимира І Ярослава і до початку XX ст. Рідкісні світлини старого Києва, здебільшого публіковані вперше, створюють візуальний образ міста. Текст супроводять грунтовні коментарі, базовані на сучасних знаннях. Розділ «Арабес­ки» складають статті автора про Київ. У книзі представлено також матеріали художньої колекції Є. Кузьміна.  Для всіх, хто любить Київ і цікавиться його історією.
Книга пошани України. Ч.1 / Заг. ред. Р. Г. Вишневського. — К.: Пошуково-видавниче агентство “Книга Пам’яті України”, 2009.- 880 с.

Видання звеличує визволителів України - учасників Великої Вітчизняної і Другої світової воєн... На його сторінках біографічні відомості про ветеранів — звитяжців війни і героїчної праці в тилу, які нині проживають у нашій державі: Героїв України, Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної Праці, повних кавалерів ордена Слави, осіб, нагороджених чотирма і більше медалями “За відвагу”, повних кавалерів державних нагород (орденів) України “За заслуги”, Богдана Хмельницького, “За мужність” і Княгині Ольги.  Вони кували Перемогу, врятували людство від коричневої чуми. їх подвиг особливо значущий сьогодні, коли його оцінюємо з висоти прожитих літ. Присвячується подвигу Українського народу у Другій світовій війні.