Шевченко С. В. Соловецький реквієм.
- К. : ВПК «Експрес-Поліграф», 2013. -592 с.


Книга розповідає про розстріляне відродження України, нищення інтелектуальної еліти нації, яку уособлюють М. Зеров, М. Куліш, Л. Курбас, В. Підмогильний, С. Рудницький, М. Яворський та інші. Стаття про виконавців смертних вироків містить список осіб, причетних до катувань тюремних етапів. Пізнавальними є оповіді про розкриття таємниць радянської імперії, поїздки-прощі, пошукові експедиції на Соловки, Біломорканал, у Сандармох. Уперше публікується частина віднайдених в Україні матеріалів з творчого доробку видатного архітектора й художника В. Кричевського (стаття “Переяславське відкриття”). Калашников М. Код Путина.

Шаповал Ю. І. Петро Шелест. - Х. : Фоліо, 2013. - 128 с.

У політичній історії України ХХ століття Петру Шелесту належить особливе місце. Пройшовши нелегкий життєвий шлях, він в 1963 році став першим секретарем ЦК Компартії України. Підтримував М. Хрущова і його політичну лінію, однак опинився серед тих, хто привів до влади Л. Брежнєва. Виступав проти "празької весни" 1968 року і в той же час блокував тотальне удушення інакомислення в Україні. Визнавав сталінський авторитет і водночас вимагав, щоб московське керівництво дотримувалося декларованих принципів у відносинах центру і тодішніх союзних республік. Був проти демонтажу СРСР і разом з тим сприяв зміцненню українських національних традицій, шанобливого ставлення до минулого України. У чому ж секрет такої двоїстості Петра Шелеста? Хто і як створив йому імідж "надмірного" українського патріота і навіть "націоналіста"?



Роберт Элиас Наджеми. Современные притчи. - М. : София, 2004. - 288 с.

Эта книга - собрание уникальных притч, каждая из которых как жемчужное зерно в куче банальностей и общих мест, которыми полна наша жизнь. Будь то история про льва, считавшего себя овцой, или про модного портного, которому нельзя доверить и выкройку мешка, - все они несут позитивный смысл, который запечатлевается в нашей памяти. Углубляя наш взгляд на окружающий мир и на самих себя, эти притчи помогают выбраться из порочного круга ошибок и нелепостей и осознать себя частью того всеобъемлющего целого, которое зовется Бог или Любовь. "Научимся любить себе подобных, - призывает автор, - независимо от того, как они выглядят или как себя ведут. Только тогда мы будем по-настоящему свободны".


Сунь - Цзы. Искуство войны.
- М. : Астрель : АСТ, 2011. - 192 с.



Из всех "Семи военных канонов" "Военная стратегия" Суньцзы, традиционно известная как "Искусство войны", получила наибольшее распространение на Западе. Впервые переведенная французским миссионером около двух столетий назад, она постоянно изучалась и использовалась Наполеоном, и, возможно, некоторыми представителями нацистского главнокомандования. В течении двух последних тысячелетий, она оставалась самым важным военным трактатом в Азии, где даже простые люди знали ее название. Китайские, японские, корейские военные теоретики и профессиональные солдаты обязательно изучали ее, и многие из стратегий сыграли немаловажную роль в легендарной военной истории Японии, начиная с VIII века. Больше тысячи лет концепции книги вызывали непрерывные дискуссии и страстные философские дебаты, приковывая внимание весьма влиятельных в различных областях фигур. Хотя книга много раз переводилась на английский, а переводы Л. Джайлса и С. Гриффита не утратили значения до сих пор, продолжают появляться новые.
Рильський Т. Р. В житті ніколи неправді не служив. - К. : Успіх і кар`єра, 2013. - 575 с.

В книзі «Тадей Рильський. В житті ніколи неправді не служив» (видавництво «Успіх і кар’єра») представлені наукові дослідження, статті, розвідки з народного світогляду, сімейних та релігійних відносин, з питань економіки, етнографії, правових стосунків, архівні матеріали. Ці праці досі визнаються енциклопедією тогочасного суспільства. Самого Тадея Рильського сучасники вважали кращим знавцем народного життя Правобережжя.

Симоненко Р. Г. , Берестенко В. А.
 Тарас Шевченко та його доба. Т. 1.

- Х. : Фоліо, Т. 1. - 2013. - 495 с.


У тритомнику «Тарас Шевченко та його доба» висвітлюється життя й діяльність видатного сина України, великого Кобзаря. В ньому зібрані ретельно перевірені документи, що збереглися, автентичні спогади сучасників — друзів і соратників Шевченка, які близько знали поета, а також наукові дослідження, що базуються на об'єктивному відборі фактів, ґрунтовному й неупередженому їх викладенні. І том розповідає про становлення й розвиток шевченкознавства, про дослідження творчої спадщини великого митця — поета, художника, революціонера, а також про його злиденні роки дитинства і юності, аж до визволення з кріпацтва і вступу до Петербурзької академії художеств.
Климов Андрей, Климова Светлана. Ангельский концерт. - Харьков : Книжный Клуб «Клуб Семейного Досуга», 2007. - 416 с.

Новая книга Андрея и Светланы Климовых написана в жанре арт-детектива. И когда переворачиваешь последнюю страницу, первое, что приходит на ум, это «решетка Декарта» – старинное изобретение для чтения тайнописи. Вертикали времен и горизонтали событий и судеб людей искусства, от позднего Средневековья до наших дней, сплетаются в загадочный узор, сквозь который проступают полустертые знаки давних и новых трагедий. Ничто не исчезает в прошлом бесследно и бесповоротно, и только время открывает глубину и подлинный смысл событий, на первый взгляд ничем между собой не связанных. Это завораживает – как завораживает мысль о том, что от нескольких слов, произнесенных пять веков назад, и сегодня могут зависеть судьбы миллионов людей.
Даниленко В. Г. Газелі бідного Ремзі.
- Л. : Літературна агенція "Піраміда", 2008 . - 488 с.


Епоха Леоніда Кучми. У розпал касетного скандалу адміністрація президента хапається за найменшу соломинку, щоб врятувати режим. Потрібний досвід людини, яка потрапляла в подібні ситуації і з них викручувалась. І таку людину знайдено в особі кримського хана Хаджи Селіма Герая І. Про замахи та невгодних владі людей, продаж зброї Усамі бен Ладану, відвідини російської військової полярної лабораторії, що займається створенням кліматичної зброї, південноамериканського міста Нью-Орлеан, та про інщі авантюрні пригоди спостережливий Ремзі розповідає в любовних посиланнях до сорока жінок свого гарему. Сатеричний роман майстра української літератури Володимира Даниленка "Газелі бідного Ремзі" - блискуча пародія на українську ментальність, політику та сучасний порядок.
Жіноче серце, сповнене любові: нариси про киянок. Кн. 5. - К. : [АДЕФ Україна],
2007. - 190 с.

Жіноче серце, сповнене любові: щастя, самоцінність та висока відповідальність материнства є лейтмотивом цієї книги нарисів, яку підготувала Спілка жінок м. Києва до Дня Матері, ім'ям якої осяяні всі святині людства і саме поняття Життя. 

Вакулишин С.М. (Не) мій Київ : збірка статей з концептуального києвознавства. - К. : Світ Успіху, 2014. - 207 с.

Збірка києвознавця, педагога, музейчика і громадського діяча містить критичні статті, історичні розвідки, рецензії. Деякі з них виходять друком уперше.Додатки містять щонайдетальнішу хронологію трьох «проблемних» періодів минулого сторіччя. Книжка зацікавить науковців, державних службовців, студентів, активістів столичної громади.
Вакулишин С. М. Топонімія Києва ХХ ст. - К. : Центр ДЗК, 2014. - 260 с.

Даний довідник – підсумок 30-річних краєзнавчих студій автора, почесного краєзнавця України. Він пропонує близько 980 географічних об’єктів (900 назв) на всій території сучасного Києва – від річки Ірпінь та Конча-Заспи до маргінальних урочищ Вишгородського, Броварського, Бориспільського районів. Кожний гідронім чи топонім має стислий історико-географічний супровід, а в окремих випадках – лінгвістичну версію. Вперше до наукового обігу введено повний пласт урбаністичної макротопонімії.

Вечный Киев : жизнь большого города. -К. Балтия - Друк, 2013.
- 124 с.


«Вечный Киев. Жизнь большого города» рассказывает читателю о различных исторических периодах существования града над Днепром, о его заботах и радостях, достижениях и утратах… Повествование дополняют уникальные иллюстрации и фотографии интересных экспонатов из Музея истории города Киева, великолепные виды киевских ландшафтов с воздуха и факсимильные копии редких документов из архивных и музейных фондов, частных коллекций.
Гузій В. Опис землі голосіївської (географія).
-К. : Український пріоритет, 2014. - 400 с. ілюстр. : 48 с.


В унікальній краєзнавчій розвідці автор досліджує минуле землі, яку по праву можна назвати сакральним центром Києва. Перед очима вдумливого читача розгортаються події від правічних часів і до наших днів. Автор знайомить із тисячами артефактів, зосереджених у цьому районі столиці, про існування більшості яких мешканці й гості Києва навіть не здогадувались.

Коваль М. В. Невідома Україна. Історія фортифікації ХХ ст. : міфи та реальність.
- К. : Фенікс, 2013. - 368 с.


Видання присвячене Володимиру - Волинському, Струмилівському, Рава-Руському, Перемишльському і Ковельському укріпленим районам лінії Молотова, які існували на теренах України. Розрахована на фахівців - істориків та археологів, військових фахівців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів та для всіх хто цікавиться археологією та історією України.


Мустафін О. Р. Справжня історія Стародавнього світу. -Х. : Фоліо, 2013. -352с. 

Цю книгу Олексій Мустафін писав близько трьох років для свого сина Михайла, і за порадою друзів вирішив її видати. Особливість його підручника в тому, що весь матеріал подається в хронологічному порядку, а не за країнами, як зазвичай прийнято. Завдяки цьому читачі мають можливість побачити взаємопов’язаність історичних подій у різних країнах. За словами Олексія: «Викладення історії стародавнього світу як цілісного світу, як цілісної системи – дозволяє краще зрозуміти цю історію. Власне в цьому полягає сенс підручника. Не в тому, щоб дитина запам’ятала багато фактів, а в тому, щоб вона зрозуміла певним чином логіку історії. А факти – вони в цьому тільки допомагають».

Портнов А. Історія для домашнього вжитку: Есеї про польсько - російсько - український трикутник пам`яті. - К. : Критика, 2013. - 344 с.

Книжка історика Андрія Портнова містить Есеї, написані протягом 2002–2013 років. Автор, наголошує про неможливості розмежувати історіографію та політику, окреслює в такий спосіб: “Щоби зрозуміти польсько-російські, українсько-польські чи російсько-українські дискусії щодо майже всіх питань історії, політики та культури, важливо пам’ятати і брати до уваги, що в них завжди є третя сторона. Або, іншими словами, двосторонній діялог і двосторонні (не)порозуміння в реґіоні фактично ніколи не є двосторонніми, навіть якщо його учасники весь час про це забувають! ” Отже, нова книжка перетлумачує старе гуманітарне знання про історію та правду, пам’ять і забуття, «своє» та «чуже», ставлячи перед «нами» подвійне люстро, що в ньому «ми» постаємо завдяки проникливо відтвореному поглядові Іншого.