Крути. Січень 1918 року: док., матеріали, дослідж., кіносценарій / Іст.-культурол. т-во “Герої Крут”; упоряд. Я. Гаврилюк.— К.: Вид. центр “Просвіта”, 2008. - 840 с.: Іл.
 До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учас­ників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і вис­тупи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Людмили Старицької-Чер- няхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр.
Збірник упорядковано у хронологічному порядку, починаючи з кінця 1917 р. по 2008 р.
Завершує видання кіносценарій "Крути".
Адресується дослідникам, викладачам вищих навчальних закладів, учителям шкіл, студентам, широкому колу читачів.
(Книгу можна прочитати в бібліотеці "Деміївська").
Героїка трагедії Крут./ упоряд.В.Сергійчук, Я.Гаврилюк; Голов. упр. у справах сім’ї та молоді Київ.міськ.ради ( КМДА ), Центр українознавства КНУ ім. Т.Г. Шевченка , Істор.-культ.т-во « Герої крут »— Київ.: Городенський, 2004. - 341 с.
У спогадах учасників студентського бою під Крутами 29 січня 1918 року, роздумах сучасників, поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних і військо­вих подій осмислюється героїка подвигу юнаків в ім’я України.
Видання, матеріали якого подаються, як правило, в оригіналі, розраховане на українську молодь і всіх тих, хто цікавиться історією національно-визвольної боротьби нашого народу в 1917—1921 роках.
Книгу підготовлено за ініціативою Київського міського голови Олександра Омельченка на виконання розпорядження Київської міської державної адміністрації від 12.11.2003 № 2101.
(Книгу можна прочитати в бібліотеці "Деміївська").
Сорока, Ю.В. Бій під Крутами. – К.: Золоті Ворота, 2013. — 120 с.

29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.
(Книгу можна прочитати в бібліотеці "Деміївська").
Крути : збірка у пам’ять героїв Крут / Упоряд. Осип і Надія Зінкевичі.- К.: Смолоскип, 2008.- 419 с.
29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії — бій під Крутами. Уряд УНР, опинив­шись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних українських студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою. Цей бій отримав величезне символічне значення — і саме його намагалися розкрити упорядники цієї книги.
До збірки «Крути», виданої «Смолоскипом» до 90-річчя бою, увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори, але насамперед — публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги — спогади нечислен­них учасників бою, яким вдалося вижити.
Багато матеріалів, узятих із важкодоступних діаспорних видань, публікуються в Україні вперше. Книга розрахована на широке коло читачів, зокрема молодь.
(Книгу можна прочитати в бібліотеці "Деміївська").