Святий Київ: Фотоальбом. – К.: Мистецтво, 2001. – 240с., іл. – Укр. , англ., рос., нім., фр., ісп. 

Мов на небі висить святий Київ наш великий – так сказав Тарас Шевченко. Київ… Древній, сивочолий і водночас дивовижно юний і сучасний. Місто з півторатисячолітньою історією, яке пережило немало лихоліть, немало злетів і падінь, але вистояло завдяки нездоланній вірі в добро, у високу духовність українського народу. Кожного, хто знайомиться з Києвом, вражають його численні святині й історичні пам’ятки. Серед них – собор святої Софії, Києво-Печерська лавра, Успенський собор, Михайлівський Золотоверхий собор, Кирилівська та Андріївська церкви та інші. Неповторний образ "стольного града" Києва постає зі сторінок пропонованого фотоальбому "Святий Київ".
"Київ – старовинна столиця Русі. Про пишність і справді королівську велич цього міста промовляють навіть його руїни..." – писав "дорадник чотирьох цісарів", визначний дипломат Зігмунд Герберштейн у XVI ст. Невагомий серпанок тієї слави тримається міста й понині, витончено завершуючи його образ. На зламах епох, на вістрі подій, при кожній миттєвості поступу величність його – непохитна! Вона незнищенна! Вона полуденною тінню тримає свою історію, вона як знак долі! До того ж та ореольність не помпезна, не виклична, не гордовита. А відтак – ще дорожча, тепліша, зворушливіша і чарівніша...





Сигалов Анатолій. Вулиці Києва. -К.: Агенство преси : ЖУРНАЛІСТ, 2001. -194 с.

Нові межі. Нові райони. Нові кордони. Нові поштові індекси. Нові маршрути проїзду. Нові і старі вулиці. Нові і старі паркінги. Цей довідник враховує зміни, які відбулися в Києві за останні роки – тут відображено міську адміністративно-територіальну реформу ,згідно з якою у Києві з`явилося дечять нових районів (замість колишніх чотирнадцять), подані межі нових районів, їхні назви. У довіднику відображено і поштову реформу, згідно якої Київ поділено на Центральну, Лівобережну, Південну, і Північну частини, а кожній міській магістралі присвоєні п`ятизначні поштові індекси,які наводяться нижче назви магістралі.



Плотнікова І. Прогулянки старим подолом. К. , 2003. - 266 с.

Збірник історичних нарисів про один з найдавніших районів Києв — Поділ. Книга зацікавить усіх, хто не байдужий до історії рідного міста, насамперед — учнівську молодь, що вивчає історичне краєзнавство, краєзнавців, музейних працівників, екскурсоводів, — усіх, хто цікавиться історією давнього міста та його архітектурно-ландшафтних пам'яток. Для широкого читацького загалу.




Пам`ятки Києва. Путівник. (За матеріалами «Зводу пам`яток історії та культури м. Києва. - К. , 1998.

Нетлінна краса міста Києва сконцентрувала тисячолітні надбання національної культури. На його території збереглося понад три тисячі пам`яток – свідків і очевидців історичного поступу столиці України. Саме вони безцінні творіння наших предків і сучасників створюють її чарівний і неповторний образ. Перегортаючи сторінки пропонованого видання, ви пройдете цікавими маршрутами по вулицях міста, відчуєте пульс його історії, гостинність пращура землі української.
Лукомский Г.К. Киев. Церковная архитектура ХІ-ХІХ веков. Византийское зодчество. Украинское барокко: Репр.воспроизведение изд. 1923 г. - К. : Техника, 1999. 

Книга є репринтним відтворенням раритетного видання 1923 року, яке побачило світ у Мюнхені накладом всього 100 прим. Професор Г.К.Лукомський (1884-1952) український мистецтвознавець, архітектор і художник є автором книг з питань російського і українського мистецтва, брав участь (1919) в організації Київського музею західного і східного мистецтв.



Київ. Фотоальбом. Парки, площі, вулиці.- К. , 2006. - 320 с.

Фотоальбом містить понад 400 оригінальних кольорових фотографій і близько 100 чорно-білих, в основному історичних, об’єднаних в чотири тематичні блоки з відповідним текстовим матеріалом - парки, площі, вулиці (історичні), околиці старого міста. Розраховано на всіх, хто цікавиться історією Києва.




Київ. Історичний огляд (карти, ілюстрації, документи). Відп. ред. Кудрицький А. К. Укр. Рад. Енц. Київ - 1982г. 232 с., ил. Увеличенный формат. Мелованная бумага. Издание посвящено 1500-летию города.

Київ – один з найдавніших центрів слов`янства, столиця могутньої ранньофеодальної даржави – Київської Русі Історія нарекла його гордим ім`ям – матір містам руським. Він став одним з осередків,навколо якого склалася давньоруська народність – спільний корінь трьох народів –братів – українського, російського, і білоруського, осередків, де започаткувалася й формувалася давньоруська культура.
В картографічних матеріалах подано інформацію про найважливіші події в історії Києва, про революційні і підпільні організації, які діяли в місті в дожовтневий період, про підпільні організації часів громадянської і Великої Вітчизняної воєн, про історичні й адміністративні райони, житлові масиви,навчальні й науково-дослідні заклади, музеї, театри та інші культурноосвітні установи, спортивні споруди, парки, пам`ятники історії та архітектури.




Київ : історико – біографічний енциклопедичний. довідник.— К. : Фенікс, 2007.1120 с. : ілюстр., портр.

У книзі вміщено короткий нарис історії Києва, енциклопедичний блок його визначених пам'яток та біографічний словник відомих киян минулого і сьогодення, тобто історія міста висвітлюється через основні події, пам'ятки та особистості. Подібне комплексне видання здійснюється вперше. Воно вирізняється оригінальністю, змістовністю, високим науковим, художнім поліграфічним рівнем і може правити за сувенірне. Містить близько 1000 сюжетних чорно-білих і кольорових фото, понад 2500 портретів. Розраховане на всіх, хто цікавиться історією Києва.



Історія Києва від княжої доби до сучасності. Збірник документів і матеріалів: Навч. посібник. / за ред. В.Ф. Колесника. – К., 2005.- 773 с.

Посібник містить 578 документів і матеріалів з історії Києва від часів стародавньої Русі до сучасності; кожен розділ супроводжується історичною довідкою. Для викладачів історії, студентів, які вивчають нормативний курс історії України, історію Києва і краєзнавство, а також для всіх, хто цікавиться історією стародавньої столиці незалежної України.




Ілюстрована історія Києва.- К.: Фенікс,2012.- 2012.- 424 с.

Київ – одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста. Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Будучи національним центром українського народу, він одночасно посів почесне місце в історії російського та білоруського народів. Через Київ впродовж багатьох віків здійснювалися економічні й культурні зв'язки двох Європ з різною політичною долею – Східної і Західної.




Золотоверхий Київ: Фотоальбом (на англійській та українській мовах). Київ, "Спалах" ЛТД, 1995р.

Чудова книга про Київ. Прогулянки старим подолом. Збірник історичних нарисів про один з найдавніших районів Києва — Поділ. Книга зацікавить усіх, хто не байдужий до історії рідного міста, насамперед — учнівську молодь, що вивчає історичне краєзнавство, краєзнавців, музейних працівників, екскурсоводів, — усіх, хто цікавиться історією давнього міста та його архітектурно-ландшафтних пам'яток. Для широкого читацького загалу.




Звід пам’яток історії та культури України / Відп. ред. П. Т. Тронько [Енциклопедичне видання 28 Т. ; Кн. 1, Ч. ІІ М-С .- К., 2004. -1160 с.

Звід пам’яток історії та культури України – перше в Україні енциклопедичне науково-дослідне видання про всі відомі на її території нерухомі пам’ятки археології, історії, архітектури та містобудування, монументального мистецтва. Звід включатиме 28 томів, відповідно до адміністративно - територіального поділу країни (24 області, АР Крим, міста Київ і Севастополь), окремий том присвячено пам’яткам української культури за рубежем.  Відкриває Звід том «Київ», який складається з двох книг (перша книга – у трьох частинах, друга міститиме статті про цвинтарі міста).

Захарченко М. М. Киев теперь и прежде : Репринтне відтворення видання 1888 року [988–1888].- К., 1995.

Дана книга являє собою унікальний матеріал з історії Києва від давніх часів до ХІХ ст. У виданні розглядаються як природні (кліматичні, геополітичні) особливості Києва, так і його основні пам'ятки, святині, що існували на час виходу публікації. Особливої уваги заслуговує не тільки і не стільки дослідницький історичний матеріал, а давні знімки міста (центральних вулиць, головних соборів, університету тощо). Ілюстрації були надані з особистої колекції видавця — Стефана Кульженка.





Друг О. Вулицями старого Києва.- Львів, Світ, 2013.- 512 с.

Перед читачем – розповідь про центральні історичні райони Києва, особливості формування архітектурного середовища міста, про його вулиці, будинки, храми, зокрема, давні архітектурні ансамблі – Софію Київську та Києво-Печерську лавру – об’єкти світової спадщини. У книзі широко використовуються матеріали державних архівів, музеїв та бібліотек, наводяться маловідомі, але не менш цікаві факти, взяті з архівів старовинних київських родин, нащадки яких і сьогодні живуть у місті. Видання багато ілюстроване. Давні й сучасні світлини, акварелі, літографії, гравюри, живописні твори (близько 1000 ілюстрацій) допомагають сформувати цілісний образ столиці України, прадавнього міста з півтора тисячолітньою історією.



Визначні пам'ятки Києва : енциклопедичний довідник. / Г. Ю. Івакін [і др.]. — К. : Фенікс, 2005. — 494 с. : ілюстр., фотоілюстр.

Книга складається з двох частин — короткого нарису історії Києва та енциклопедичного словника його визначних пам'яток (понад 400) — археологічних, архітектурних, історичних, мистецьких, містобудівних, ландшафтних, містить довідки про музеї, театри та деякі установи, що також відбивають яскраву історію міста. Багато ілюстрована як чорно-білими (понад 700), так і кольоровими (понад 200) фотографіями.
Розрахована на всіх, хто цікавиться історією Києва.



Вечный Киев. Жизнь большого города. -К., 2013. -124 с.
В этом оригинальном издании лицо любимого города вырисовывается сквозь призму киевского повседневного бытия. Книга рассказывает читателю о различных исторических периодах существования града над Днепром, о его заботах и радостях, достижениях и утратах… Настоящим подарком киевлянам станут немые свидетели так называемой малой истории: старинные меню модных киевских ресторанов, удостоверения важных лиц города, приглашения на различные праздники и благотворительные вечера, визитки известных горожан, театральные билеты и т. д., выполненные факсимильным способом и сделанные в виде вкладок в издание , а также уникальные документы и фотографии, многие из которых публикуются впервые, предоставленные Музеем истории Киева, совместно с которым создавалась эта книга.
                                                                                                       
                                                                                                 




Анисимов А. Портрет в интерьере Вечности. Мой Киев. Киев.- К.,2007.- 320 с.

В книге известного специалиста по изучению истории города Киева профессионального исследователя, ученого, литератора и журналиста Александра Анисимова, рассказывается об общественно-политической и культурной жизни «матери городов русских» в минувших столетиях. Книга «Мой Киев. Портрет в интерьере вечности.» богато иллюстрирована малоизвестными фотографиями, открытками, гравюрами, которые помогут вам приблизиться к ощущению ауры древнего города. Книга представляет собой иллюстрированный сборник новелл, во многих из которых читатель узнает неизвестные факты из жизни города и горожан. Издание рассчитано на широкий круг читателей.